Víztelenítés fúrt szivárgó-rendszerrel

» Tevékenységi körök » Víztelenítés fúrt szivárgó-rendszerrel
Sycons Kft. - Víztelenítés fúrt szivárgó-rendszerrel - 1. kép Sycons Kft. - Víztelenítés fúrt szivárgó-rendszerrel - 2. kép Sycons Kft. - Víztelenítés fúrt szivárgó-rendszerrel - 3. kép

Víztelenítés fúrt szivárgó-rendszerrel

Az utóbbi évek csapadékos időjárása következtében az országban több helyen is előfordultak felszínmozgások, rézsűcsúszások, partfalomlások. Ezeknek a sok esetben katasztrofális következményekkel járó jelenségeknek az egyik döntő fontosságú oka az, hogy a felszín alatti, vízre érzékeny ferde településű talajrétegekben a víztartalom jelentős mértékben megnövekedik, ami a lecsúszni akaró földtömeg súlyát növeli. Emellett a stabil állapot fenntartásáért felelős csúsztató erők, a talajok nyírószilárdsága drasztikusan lecsökken (ez igaz általában a telített finomszemcsés talajokra) a kialakult pórusvíznyomás által. Ezért az ilyen esetekben komoly szükség van tartós, hatékony víztelenítés kiépítésére.

A további károk, vagy hasonló mozgások megelőzéséhez, illetve a stabil egyensúlyi állapot biztosításához megnyugtató megoldást jelent a felszín-víztelenítése, illetve a felszín alatti rétegek vízmentesítése.
Az általánosan ismert és gyakran alkalmazott hagyományos szivárgó építése – bár szakszerű tervezés és kivitelezés esetén többnyire megnyugtató megoldást eredményez – nagyobb mélységben (6 m-nél mélyebben) sok esetben nehezen kivitelezhető, mindamellett igen költséges eljárásnak bizonyul. A már megmozdult, csúszó földtömegekben a nagymélységű hagyományos szivárgó építés pedig rendkívül veszélyes, sokszor megoldhatatlan feladatot jelent. A Sycons Kft. – több éves tapasztalata alapján - a fenti probléma megoldására a hagyományos módszertől eltérően kitakarás nélküli fúrás-sajtolási technológián alapuló szivárgó-építést fejlesztett ki és alkalmazta több esetben sikeresen.

A fúrás-sajtolással épített szivárgókat

 • a még meg nem mozdult talajtömegek víztelenítése esetén a rézsű lábánál kialakított kismélységű indítóaknából
 • a megmozdult talajtömegeknél pedig a szakadólapokon kívül található, nem károsodott talajtömegben kialakított nagymélységű indítóaknából készítjük el.

A fúrás-sajtolással készülő szivárgók építését igen gondos, részletes talajmechanikai feltárások (szakvélemény) kell, hogy megelőzzék, melyek a víztelenítendő talajrétegekről, talajtömegek helyzetéről ad pontos információkat. A kiértékelt adatok segítségével a fúrt-sajtolt szivárgó iránya, emelkedése és az indulási szintje meghatározható, a kivitelezési munka megkezdhető.

Ennek a módszernek az alkalmazásával 180-200 m hosszú, külön épített szűrőtest nélküli szivárgók építhetők - elsősorban szemcsés talajokban.
Amennyiben a víztelenítendő talajok iszap- és agyagtartalma magasabb, a kisebb vízáteresztő képesség miatt célszerű a szűrőfelületet külön szűrőtest (kavics ejtőkút) megépítésével jelentősen megnövelni, hogy a kívánt víztelenítési hatékonyságot el lehessen érni.
Ha a legfontosabb víztelenítendő réteg nagy mélységben van, de felette olyan rétegek, vagy talajlencsék találhatók, melyeknek a víztelenítése szintén kiemelt fontosságú, akkor az egymás feletti rétegekben található vizet szűrőkaviccsal kitöltött függőlegesen fúrt ejtőkúttal lehet összegyűjteni és elvezetni. Az ilyen módszerrel kialakított ejtőkút sorokat hívják galériának.
Az ejtőkutak ellenőrző aknákba köthetők, majd gravitációs úton az összegyűjtött víz egy természetes befogadóba (árok, csatorna) vezethető.

Néhány referencia fúrt szivárgó témakörben:

 • Simonfa, 67.sz fkl út 27+850 és 27+950 km sz közötti szakasza I.-II. ütem, útkárosodás helyreállítása utólagos szivárgó építésével (kavicsszivárgó, drénszivárgó, kombinált szivárgók alkalmazásával)
  1998-1999. - Somogy Megyei Állami Közútkezelő KHT.
 • Baja, Szentháromság tér, felszín alatti víztelenítés fúrt szivárgó építésével
  2005. - Opóczky Villszer Kft.
 • M7 autópálya Kőröshegyi csomópont 'D' ág környezete, felszínmozgással érintett területen, építés közbeni mentesítő szivárgó-rendszer készítése
  2007. - BETONÚT Zrt.

További referenciák