Rézsűbiztosítás vasalt talajtámfal építésével

» Tevékenységi körök » Rézsűbiztosítás vasalt talajtámfal építésével
Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás vasalt talajtámfal építésével - 1. kép Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás vasalt talajtámfal építésével - 2. kép Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás vasalt talajtámfal építésével - 3. kép Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás vasalt talajtámfal építésével - 4. kép

Rézsűbiztosítás vasalt talajtámfal építésével

A Sycons Kft. 1994 óta foglalkozik különböző típusú, a környezetbe jól illeszkedő, gyorsan és gazdaságosan építhető támfalak tervezésével és kivitelezésével.

Rézsű- és partoldalak, támfalak tönkremenetelének egyik kiváltó oka az lehet, hogy a domboldal felől érkező rétegvizek támfal vagy partoldal mögötti összegyűjtése és elvezetése nem megoldott, így azokat a szivárgó vizek teljes mértékben átáztatják. Az átázott háttöltés elveszti stabilitását, a támfal, rézsűoldal leomlik. Ezt helyreállítva, a támfalak háttöltésének építésénél kavics szivárgótest kerül kialakításra a termett talaj és a háttöltés határfelületén. Ez a szivárgótest a háttöltésből érkező rétegvizeket összegyűjti és egy szivárgó-csövön keresztül a csapadékcsatornába (elvezető rendszerbe) vezeti.

A 2 m-nél magasabb támfalak esetén minden esetben georáccsal erősített vasalt talaj háttöltést alkalmazunk. A háttöltésbe 70-90 cm-enként egy-egy georács réteget építünk be, melyek kifutnak a támfal elemsorai közé, s azokat a vasalt talajként kialakított háttöltéssel bizonyos mértékig együttdolgozó szerkezetként összekapcsolják.

Magasabb támfalak, háttöltés mögötti talajból történő folyamatos vízkilépés, illetve korlátozott háttöltés mélység esetén a rendszert fúrt-injektált talajhorgonyokkal együtt alkalmazzuk, a horgonyfejeknél (a látható rézsűfelületen) teherelosztó vasbeton gerendák beépítésével. A horgonyok és a gerendák nemcsak háttöltés mögötti talajtömeg állékonyságát biztosítják, hanem a gerendák mögött átfűzött georácsok közvetítésével a háttöltés és
a támfal erőjátékában is részt vesznek.

A háttöltéssel együttdolgozó növényhézagos támfal biztonságos, könnyen és gyorsan építhető. Beruházási költségei ismereteink szerint jelenleg a hazai gyakorlatban a legkedvezőbbek.

Az elemek közötti hézagok tetszés szerinti növényzettel beültethetők és így a támfal a környezetébe teljesen beilleszthető, nem riaszt a szokásos rideg betonfelület.

Néhány referencia vasalt talajtámfal építése témakörben:

  • Budapest, II. Hüvösvölgyi út, STOP SHOP, Növényhézagos támfal építése "vasalt talaj" háttöltéssel, talajszegezéssel
    2004. - MARKET Építő Zrt.
  • Budapest II. Nagyrét u., házak mögötti meredek rézsű stabilizálása
    2006. - Budapest, II. ker. Önkormányzat.
  • Százhalombatta, Határ u. - Téglagyár között lévő magaspart, vasalt talajtámfal építése tereprendezéssel (540 fm talajszeg, 500 m2 betonacél háló geotextíliával, 730 m2 bentofix, 1050 m2 szivárgópaplan, 2000 m2 georács és 780 m2 gyepnemez beépítése)
    2008. - Százhalombatta Város Önkormányzata

További talajtámfal referencia