Alapmegerősítés, mikrocölöp - talajhorgonyzás

» Tevékenységi körök » Alapmegerősítés, mikrocölöp - talajhorgonyzás
Sycons Kft. - Alapmegerősítés, mikrocölöp - 1. kép Alapmegerősítés mikrocölöpökkel - 2. kép

Talajhorgonyzás

A Sycons Kft. által alkalmazott mikrocölöpös alapmegerősítés történhet függőlegesen, vagy közel függőlegesen beépített merev magrudas fúrt-injektált talajhorgonyokkal (pl. ISCHEBECK, GSI, DSI talajhorgony rendszerek), illetve előre lefúrt és utólag injektált acélcső magrudas mikrocölöpökkel.

Fúrt-injektált talajhorgonyok mikrocölöpként való alkalmazása esetén a fúrás és az előinjektálás egy ütemben történik.
Ezeknél a rendszereknél a különböző talajtípusoknak megfelelő elvesző fúrófejet alkalmazunk, fúrószárként a hosszirányú belső furattal rendelkező, bennmaradó, menetbordás betonacél magrudat használunk (melyeket menetes kapcsolóelemekkel toldani lehet), s a fúrás során viszonylag magas víz/cement tényezőjű cementtejet használunk a furat falának megtámasztására és fúrófej által kitermelt furatanyag kiszállítására. A híg öblítő cementtej a furat környezetében a talajhézagokba hatolva a furat környezetét is átcementálja.
A mikrocölöp teherátadó és korrózió ellen védő cementköpenyének kialakítására nagyon sűrű (alacsony víz/cement tényezőjű) cementes anyaggal "záróinjektálást" hajtunk végre magas injektálási nyomással.
A fúrt-injektált talajhorgonyok mikrocölöpként való alkalmazásánál a mikrocölöp készülhet úgy is, hogy speciális fúrófejjel akár a vb. alaptestet átfúrva készülhet el egy ütemben a mikrocölöp.
Ezáltal a mikrocölöp és az alaptest közötti teherátadás egyszerűen, korróziómentesen megoldható.

Injektált acélcső magrudas mikrocölöp készítésekor első lépcsőben a cölöp tervezett külső átmérőjének megfelelő furat készül el híg cementtejes furatmegtámasztással, majd ebbe a furatba kerül a cölöp magrúdjaként szolgáló perforált acélcső (magcső). A magcső körüli átcementált furattest szilárdulásának megkezdődése után történik a mikrocölöp környezetének végleges injektálása sűrű cementtejjel, nagy injektálási nyomáson.

Az elkészült mikrocölöpök tényleges teherbírásának ellenőrzésére speciális hidraulikus próbaterhelő berendezéssel rendelkezünk.

Néhány referencia alapmegerősítés (mikrocölöp) témakörben:

  • Békéscsaba, Tondach cserépgyár, kemencekocsi javítóakna és selejtkiadó akna altalaj injektálási munkái, mikrocölöp és fúrt-injektált talajhorgonyok készítése
    2008. - ASA Kft.
  • Esztergomi Bazilika, A Bazilika környezetében lévő pincerendszer megóvás és hasznosítása projekt keretében a ÉNY-i mellvédfal feszítő talajhorgonyzása és a Kis-Pince mentesítő szivárgó rendszer kivitelezési munkái
    2009. - Gravelinvest Kft.
  • Bonyhád, Római katolikus templom, Épületsüllyedés megállítása és alapmegerősítési munkák mikrocölöpök beépítésével
    2010. - Pécsi Egyházmegye, Bonyhádi Egyházközség

További mikrocölöp referenciáink