Rézsűbiztosítás horgonyzással

» Tevékenységi körök » Rézsűbiztosítás horgonyzással
Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás horganyzással - 1. kép Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás horganyzással - 2. kép Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás horganyzással - 3. kép Sycons Kft. - Rézsűbiztosítás horganyzással - 4. kép

Rézsűhorgonyzás, talajszegezés

A Sycons Kft. a merev acélbetétes fúrt/injektált horgonyok kivitelezését végzi, melyek a következő esetekben alkalmazhatók előnyösen:

 • Merev acélbetétes rézsűhorgonyzásos biztosítással (talajszegezés) nagyon meredek rézsűfelületek is kialakíthatók, nem minden esetben kell támfalakat alkalmazni.
 • Nagyméretű munkagödrök oldalainak ideiglenes megtámasztása a földmunkával egy ütemben készülhet igen gazdaságosan a merev acélbetétes horgonyzásos biztosítás (akár szádfalas, résfalas körülzárás helyett is alkalmazható).
 • Talajvízszint alatti agyagréteg feletti kavicsrézsű stabilizálása is megoldható szőtt geotextília felületvédelemmel kombinált merev acélbetétes horgonyzásos biztosítással.
 • Nem kellően teherbíró, vagy esetleg már megmozdult támfalak, szádfalak, résfalak teherbírásának, biztonságának növelése esetén.
 • Épületek belsejében történő beépítéssel, gyorsan terhelhető, húzásra, nyomásra igénybe vehető mikrocölöpként is.

Az alkalmazás körülményei:

A merev acélbetétes horgonyokat a falazott kő, tégla, monolit beton, vasbeton szerkezeteket átfúrva is lehet készíteni, így könnyen lehet a meglévő szerkezetekkel együttdolgoztató injektált kapcsolattal beépíteni. Gyors kivitelezés mellett, igény esetén 24 órán belül terhelhető horgonyok is készíthetők.
A horgonyok készítéséhez hidraulikus kotróra szerelhető fúróállványt lehet alkalmazni, ezáltal a beépítési körülményekhez a technológia nagyon rugalmasan illeszthető. (pl. külön állvány nélkül akár 6 m magasságban is készíthetők ezek a horgonyok.)

Rövid technológiai ismertető:

A horgonyszárak belül öblítő-furattal készített menetbordás betonacélok, melyek fúrás közben a fúrószár szerepét töltik be, beépítve, végleges állapotban pedig bennmaradó merev acélbetétként viselkednek. Az első menetbordás fúrószárra van felszerelve a különböző talaj- és kőzettípusoknak megfelelő kialakítású elvesző fúrófej. A fúrófejen öblítőfuratok találhatók.
A horgonyfúrás híg cementtej öblítéssel történik. A fúrószár belsejében lévő hosszirányú furaton keresztül jut a cementtej a fúrófejhez, ahol az öblítő furatokon keresztül a fúrószár körül kialakításra kerülő furatszelvénybe jut.
A fúrófejnél nagy nyomással kiáramló híg cementtej a fúrófej által felmart talajt/kőzetet a fúrószárak palástja mentén kialakult csőszelvényen keresztül a felszínre szállítja, miközben a teljes furatkörnyezetben a talajt átcementálja.
Az átcementálás mértéke függ a környező talaj hézagtartalmától.
A kívánt furathossz/horgonyhossz elérése után sűrű cementpéppel történik a záró-injektálás. Ez a sűrű cementpép megszilárdulva a fúrószár körül egy cementkő testet alakít ki, amely nemcsak a teherviselésben vesz részt, hanem a fúrószárként is felhasznált betonacél magrudat megvédi a korrózió ellen.

A fent ismertetett eljárással igen rövid idő alatt (0,5-2,0 óra) elkészíthető egy 12 m-es horgony II-IV. o. talajokban, mely igény szerint néhány nap múlva terhelhető.

Néhány referencia rézsűmegtámasztás témakörben:

 • Budapest, III. ker. Kiscelli köz 17. Új Brit Nemzetközi Iskola, növényhézagos támfal komplett kivitelezési munkái rézsűhorgonyzással
  2004. - MARKET Építő Zrt.
 • Budapest, Gubacsi út, Lágymányosi híd támfal megerősítés talajszegezéssel
  2005. - Pannon Freysinnet Kft.
 • Bp., XX. kerület, Helsinki úti felüljáró, támfal megtámasztása injektált horgonyokkal
  2007. - Betonplasztika Kft.

További rézsűbiztosítás referencia